Civil szervezetek

 

A Palotabozsoki Német Nemzetiségi Népdalkör

Népdalkörünk 1969-ben alakult, Szabó Sándor tanár kezdeményezésére. Az énekelni szerető nőkből és férfiakból, a német nemzetiség népdalkincsének megőrzésére, hagyományainak ápolására jött létre a csoport. Ezt a célt a mai napig fontos feladatunknak tartjuk. Az eltelt idő alatt számos bemutatkozáson, megmérettetésen vettünk részt, az ország szinte minden táján és külföldön is. Ezek közül a legemlékezetesebbek: a hetvenes években a „Reich brüderlich die Hand”, a ”Nyújts baráti jobbot” német nemzetiségi vetélkedőkön való többszöri sikeres részvétel, az akkori Magyarországi Német Szövetség által szervezett „Kultúrkörút” fellépéseken az ország szinte minden táján bemutatkozhattunk. Lehetőségünk volt többször Németországban és Ausztriában is fellépni. 1989-ben a Német Ének-Zene és Tánckarok Országos Tanácsának legnagyobb elismerésében, a Stefan Kerner díjban részesültünk, amit Rittlinger Márton is átvehetett 2005-ben. A KÓTA minősítési rendszerében kétszer nyertük el az Arany Páva díjat.

Nemzetiségi nyugdíjasklub

1997-ben alakult a klub, ahol a községünkben élő népcsoportok együtt töltik el szabadidejüket. Csütörtök délutánonként jönnek össze, általában csak az asszonyok. A legkedveltebb időtöltésük az éneklés, amikor előkerülnek az oly kedves, fiatalabb korban énekelt dalok. Emlékezetesek az ország különböző vidékein tett felejthetetlen kirándulások. A klub keretében működik egy kórus, ami a különböző rendezvényeken elő is adja az említett dalokat. Évenként ismétlődnek a szomszédos klubok közötti vendégeskedések, amikor kis műsorokkal mutatkoznak be egymásnak. Palotabozsokon ezt a vendéghívást most már hosszú évek óta, a búcsú utáni héten rendezik. 2007-ben a tíz éves fennállást ünnepelve vendégeink lesznek: Görcsönydoboka, Himesháza, Nagykozár és Vaskút. Várhatóan ismét egy fergeteges, jó hangulatú együttlét előtt áll a klub.

Palotabozsok Német Kisebbségi Önkormányzat

Második ciklusát éli Palotabozsokon a Német Kisebbségi Önkormányzat. A testület öt főből áll:
- Krizmájer Ádámné elnök,
- Martini Márton elnök helyettes,
- Becze Dóra,
- Rittlinger Márton,
- Ginter Klára.
Feladataink: a német nemzetiség hagyományainak, kultúrájának, nyelvének megőrzése, ápolása és bemutatása, az ezen a területen tevékenykedők mindenben való segítése. Az óvodai, általános és középiskolai, a felsőfokú nemzetiségi oktatás, és az abban részesülők támogatása.
Rendezvényeink: az őszi Nemzetiségi Napok, az év eleji Farsangolás.
Az első ciklus végén sikerült méltó emlékhelyet állítanunk a Palotabozsokról elhurcolt és kitelepített németeknek. Sikeres pályázatainkkal gazdagítottuk községünket: - német néptánc oktatás, tánccsoport létrehozása, óvodások táncos ruhája, - számítógépek közhasználatra, - iroda berendezése és felszerelése, - ifjúsági közösségi tér berendezése és felszerelése, - rendezvények lebonyolításának költségei. Rövidesen átveheti a háziorvos a sürgősségi betegellátásra megpályázott eszközcsomagot, a 24 órás vérnyomásmérőt, laborberendezést a vércukor, koleszterin, stb. mérésére, a sürgősségi EKG-t.

Palotabozsoki Magyar Dalkör

A székely és felvidéki hagyományok már-már feledésbe merültek, amikor 1992-ben az énekelni szerető emberek összefogtak, és megalakult a Magyar Dalkör. A megalakulás után a legfontosabb célunk az volt, hogy felkutassuk, megtanuljuk, megőrizzük és továbbadjuk a felvidéki és székely ember múltjának szép örökségét a mai és a jövő nemzedék számára.
A népdalok összegyűjtésén és előadásán túlmenően feladatunknak tekintjük az egyházi és társadalmi rendezvényeken való szereplést is.
Csoportunk kezdeményezésére és szervezésében kopjafa állításával emlékeztünk a felvidéki és székely betelepítésre.
Több alkalommal kaptunk meghívást külföldi szereplésekre. Így jutottunk el két alkalommal a németországi Dettingenbe, a vajdasági Hertelendyfalvára, tavaly pedig Ukrajnában csoportunk képviselte Magyarországot a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválon. Ebben az évben Szlovákiába utazhattunk, ahol részt vettünk a felvidéki kitelepítés 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.
Csoportunk fiataljai székely mesékkel színesítik műsorainkat. 2005-ben Palotabozsokon az iskolával karöltve, dalkörünk szervezte a Sebestyén Ádám Országos Mesemondó Versenyt.
A felvidéki betelepítés 60. évfordulója tiszteletére kialakítottunk egy felvidéki szobát, ahová összegyűjtöttük a még fellelhető emlékeket.
2007. november 24-én ünnepeljük megalakulásunk 15. évfordulóját.

Edelweiss Leánykórus

Az Edelweiss Leánykórus 10 éve alakult meg, elsősorban községünk világi és egyházi ünnepeinek színesebbé tétele céljából. A kórus vezetője Németh Lívia, zenei kísérő Martini Márton. Az első megmérettetés 1999. április 17-én a Sombereken tartott Baranyai Ifjúsági Kórustalálkozón volt, ahol igen jól szerepelt és így továbbjutott a Tatabányán, 2000. május 27-én rendezett országos fesztiválra, ahol sikert aratott.
1999. októberében a kórus részt vett a máriaremetei német templomi énekek fesztiválján, a következő év nyarán Dettingen fennállásának 750 éves évfordulóján Németországban. 2001-ben a Dániában élő németek fesztiválján vett részt, ahol hazánkat képviselve.
Az énekkar meghívást kapott a 2003-ban Pécsett megrendezett „Heimatmelodie” műsorra, amelyet a Pécsi televízió közvetített.
Évente két alkalommal részt vesz a Pécsi Belvárosi Templom német nyelvű szentmiséjén, melyet a Pécsi Rádió is közvetít.
A helyi ünnepeken minden alkalommal szerepel, de örömmel veszi a szomszédos községek meghívásait is.
Nagy sikernek könyvelhető el a Mohácson tartott Magyar Millenium Kultúrával a Nyugat Kapujában Nemzeti Fesztivál elődöntőjén való részvétel, valamint a Palotabozsokon, 2000. április 16-án megrendezett Országos Minősítőn való szereplés, ahol „arany” fokozatú elismerést kapott az együttes.
2000-ben német ifjúsági minősítőn részt vett Tatabányán, ahol „kiemelt arany” díjjal jutalmazták teljesítményüket, majd 2003-ban és 2006-ban „Arany Rozmaring” oklevéllel, az elérhető legmagasabb fokozattal tüntették ki.
A cél a továbbiakban is a mások örömére történő éneklés és természetesen minél több siker elérése, ezzel is öregbítve a község e téren szerzett jó hírnevét.

Palotabozsok Sportegyesület

Egyesületünk Palotabozsok községben 1990. július 19-től folyamatosan működik, két szakosztállyal (futball és autós rally). Biztosítja tagjai és a település lakossága számára a rendszeres testedzés lehetőségét és feltételeit, az egészséges életmód, a testmozgás, ezáltal az egészségi állapot megőrzését. Példaadással egészségnevelő tevékenységet folytat. Összetartja a fiatalok és idősebb korosztályt.
Focistáink a megye I/b-ben küzdenek, a felnőtteknek16 csapat közül az idei szezonban 2. helyet sikerült megszerezniük eddig. Ifi csapatunk a 4. hellyel büszkélkedhet. 2011-ben 15 szombati (ifi) és 15 vasárnapi (felnőtt) alkalommal rendeztünk hazai meccseket, ahol közel 200 fő szurkol a fiataloktól az idősebb korosztályig. Sajnos sportolási szempontból ez az egyetlen olyan esemény községünkben, ahová ellátogathatnak a sportkedvelők. A rendezett körülmények megvalósításában önkéntesek segítenek, akik mind a sportpálya, mind a környezet szépítésében, karbantartásában vesznek részt. Aktívan részt veszünk községünk kulturális életében, szoros kapcsolatot ápolunk mind a helyi, mind a szomszédos települések egyesületeivel, valamint a külföldi partnerközségünk (Kálna, Dettingen) csapataival. Ebben az évben sikerült helyet adnunk egy megyei sakkverseny helyszíneként is, ami igen jól sikerült az eddigi visszajelzések alapján.  A mohácsi kistérséggel közösen helyszínt biztosítottunk egy rally versenynek, ami még a napi országos hírekben is szerepelt. Rallysaink 2006 óta első helyen végeznek a LADA kupán, valamint az abszolút bajnokságban is. Rendszeresen 20-30 fő kíséri el őket az ország több pontjára.