3. szám

Önkormányzati hírek

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy elkészült a 20 férőhelyes urnafal, mely 4 dupla és 12 szimpla férőhelyet tartalmaz. A képviselő-testület döntése alapján az egyszemélyes urnahely 55 000 Ft-ba kerül egyenként, a kétszemélyesért pedig 100 000 Ft-ot kell fizetnie annak, aki hozzátartozójának ott szeretne helyet vásárolni. Az igényeket az önkormányzaton szükséges jelezniük.

Az idei augusztusi hatalmas mennyiségű csapadék és annak eredményeként kialakult árvíz 2010 után újra megmutatta a képviselő-testület számára is, mennyire fontos napirenden tartanunk az árok medrének állapotát. Hivatalosan kiméretjük, majd a tényleges medret kikotortatjuk az állomás felé vezető vashídtól a Barabás-féle boltig. Azon a szakaszon töltődött fel leginkább a sodrás lelassulása következtében, és a legtöbb kár ott keletkezik az ingatlanokban.

A községben egyre több kóbor kutya jár-kel a gyalog közlekedők legnagyobb rémületére. Kérjük Önöket a portájukon belül tartsák kutyáikat, mert arra nincs kapacitás, hogy karanténban őrizzük őket.

Az önkormányzat járdafelújításra pályázaton 10,5 millió forintot nyert. A rossz állapotú szakaszokat kicseréljük, ahol pedig a teljes szakasz tönkrement, ott újat építünk. A képviselő-testület bejárás után dönt a szükséges megoldásról.

A kéményseprést a jövőben nem az eddigi vállalkozó, Ördög Béla zengővárkonyi cége, hanem a Katasztrófavédelem fogja ellátni. A szolgáltatás színvonala és a kémény seprését végző személy is változatlan lesz.

Palotabozsok Projekt

A véméndi iskolában évről-évre szerveznek egy olyan napot a tanulók számára a nevelők, melynek során egy-egy olyan településsel ismerkednek a gyermekek, ahol családjukkal élnek. Így az elmúlt években Szebény, Feked és Véménd nevezetességeit, hagyományait ismerhették meg a diákok. Az idén Palotabozsok község története, jelentős épületei, dalai, jellemző hagyományai, emlékei kerülnek sorra. Október 15-én, szombaton közel 120 iskolás tanuló szervezett módon, osztályonként vonul a fontos helyszínekre, hogy ott láthassa élőben a múlt és jelen „alkotásait”. Túrájuk során a Rókus-kápolnát, a Tájházat, a Faluházat, a két templomot, az iskolát valamint az Európai Kádárok Kft.-t is felkeresik. Rengeteg önkéntes segítő vállalt feladatot, hogy egy sikeres rendezvényen mutathassuk meg értékeinket másoknak is. Ők az alábbiak: Bajnáczkiné Fazekas Veronika, Flódung Kristóf, Jordán József, Jordán Józsefné, Kovács Lászlóné, Martini Márton, Mártonné Juhász Edit, Németh Lívia, Obert Ferencné Liszi néni, Palotabozsoki Önkormányzat, Péter Klára, Pettermann Péter, Takácsné Obert Katalin. Köszönjük mindannyiuknak a segítséget! Hálásak vagyunk azért, hogy szabad idejükből áldoznak nem keveset Palotabozsok jó hírének terjesztése, hagyományainak, dalainak, tárgyi emlékeinek megismertetése érdekében.

/Friedrichné Fazekas Mária alpolgármester/


 

FŐBB AUGUSZTUSI ÉS SZEPTEMBERI PROGRAMJAINKRÓL

Falunap

Augusztus 20-án rendeztük az idei Falunapunkat, mely zenés lovas felvonulással vette kezdetét. Az érdeklődők a nap során ellátogathattak a tájházba, ahol az állandó kiállítás mellett „pacsker” kiállítást tekinthettek meg. A rendezők nemcsak a faluban még fellelhető lábbeliket gyűjtötték össze, hanem a környező települések pacskerviseletéből is ízelítőt adtak.

A délutáni program a templom előtti térzenével indult, majd a felújított keresztek megszentelésére került sor. Az ünnepi szentmise után az idei „Palotabozsokért” emlékplakettet Thurn Jánosné vehette át. Az alábbiakban a plakettre került laudációt olvashatják.

THURN JÁNOSNÉ

/szül.: SZORG MÁRIA/

részére,

„Palotabozsok községért végzett önzetlen, áldozatos közösségi tevékenységéért, melyet a Német Nemzetiségi Vegyeskórus, s a templomi énekkar tagjaként és a kórus vezetőjeként a német nemzetiségi kultúra és hagyományok megőrzéséért, ápolásáért, valamint a „Boschok” című német nyelvű könyv szerzőjeként végzett.

Tevékeny életútja elismeréseként Palotabozsok Község Önkormányzata és Képviselő-testülete „Palotabozsokért” kitüntetésben részesíti.”

Itt szeretném a magam és az önkormányzat nevében megköszönni és hálámat kifejezni Steiner Ferencnek azért az önzetlen és komoly áldozatokkal járó tevékenységéért, mellyel lehetővé tette a kitüntetett Thurn Jánosné számára a plakett személyes és közvetlen átvételét. Őt is a Böjte atya által vallott szemlélet jellemzi, miszerint: „Jónak lenni jó.” De nagyon igaznak érzem azt az idézetet is, amely így szól: „Adni jobb, mint kapni.”

17 órától a program a Faluháznál folytatódott, Rosta Géza zenés gyermekműsorával, country és hawaii táncok bemutatójával.

A falu lakosai számára felszolgált vacsora után a Negro Zenekar gondoskodott a jó hangulatról. Pihenésképpen Somogyi András standup műsorának tapsolhatunk.

Vasárnap a Rókus-kápolnánál misével zárult a Falunap.

Tekerjünk, hogy tekerhessünk!

Az Európai Mobilitás Hét keretében szeptember 18-ára szervezett kerékpáros túrán ismét sokan vettek részt. A mozgás népszerűsítése mellett a program nem titkolt célja a figyelemfelkeltés. Az akcióban részt vevő községek kerékpárútért lobbiznak, mely a Pécsvárad – Bátaszék vasút nyomvonalán épülne meg.

Mindenki erőnlétének megfelelő távokra vállalkozhatott, így bármely állomásnál csatlakozhatott a csapathoz. Nagyon sokan családostól vettek részt a programon, bevonva a legkisebbeket is.

Bátaszékről és Pécsváradról indulva, az útba eső falvakban tartott rövid pihenők után két irányból érkeztek a kerekezők Palotabozsokra. Innen már közel 300 résztvevő együtt indult az akciót kezdeményező községbe, Véméndre.

A kerékpározók biztonságára egész úton motoros és autós rendőrök vigyáztak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felajánlott biciklit a sorsoláson egy palotabozsoki résztvevő nyerte: Csibiné Schrempf Ágnes. Gratulálunk a nyereményéhez és sok-sok ezer kilométert kívánunk a nyereményen tekerve!

Idősek napja

Szeptember 29-én a falu 62 év feletti lakosait köszöntöttük. Friedrichné Fazekas Mária alpolgármester ünnepi beszéde után a palotabozsoki lányok-asszonyok kórusa és Martini Márton gondoskodtak a jó hangulatról. Az önkormányzattól külön ajándékot kaptak az idén kerek évfordulót ünneplő születésnaposok és házassági évfordulósok. Az uzsonna költségét a Német Nemzetiségi Önkormányzat vállalta magára.

Péter Klára

Baba-mama klub

Anyatejes Világnap

Az anyatejes táplálás világnapját minden évben augusztus 01-én ünnepeljük. Az Egészségügyi Világszervezet és az Unicef a csecsemők egészséges táplálása érdekében indította ezt a programot.

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a gyermekek számára. Összetétele tökéletes, mindig a baba életkorának megfelelő. Felszívódása sokkal jobb, mint bármelyik tápszeré. A tápanyagok mellett hormonokat, enzimeket és immunerősítő anyagokat is tartalmaz, ezért óvja a csecsemőket a fertőzésektől is. A szoptatás nem csak a babákat, hanem az anyákat is védi, mert csökkenti a mell- és petefészek rák előfordulásának kockázatát. Ezeken kívül még segíti az anya és gyermeke közötti meghitt, szeretetteljes kapcsolat kialakulását, ami pótolhatatlan szerepet játszik a baba élettani és lelki fejlődésében is.

Az anyatejes táplálás elősegítésében pedig megfelelő segítséget kaphatnak az anyukák a védőnőtől és a gyermek-vagy háziorvosoktól is.

Palotabozsokon, szeptember 09-én került megrendezésre az Anyatejes Világnap az önkormányzat anyagi hozzájárulásával. Szabó Beck Angéla által tartott „Ringató” foglalkozással leptük meg az anyukákat és gyermekeiket. Babák és mamák egyaránt jól érezték magukat a rendezvényen, együtt énekelték Angélával az ismert gyermekdalokat.

Akinek tetszett ez a zenés foglalkozás, az október 12-től kéthetente részt vehet rajta Palotabozsokon a Faluházban. Kezdés 9 órakor. Sok szeretettel várjuk a mamákat és a babákat.

Bódis Mónika, védőnő


ÉV VÉGI PROGRAMOK

Házi hangverseny

Október 26-án, 17.00 órakor a zeneiskola növendékei mutatják be tudásukat a Faluház nagytermében.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

II. Disznótoros fesztivál: október 29.

Programok:

13.30:Disznóvágás a Faluház udvarban,

ingyenes borkóstolás

15.00: Barkácsdélután a gyerekeknek

16.00: Kolbásztöltő verseny

(a résztvevő csoportok 10 kg darált hús kapnak, jelentkezés a Faluházban október 26-ig.)

16.00: Blaskapelle Boschok

kötetlen ének- és zenedélután

17.30: Kultúrműsor – lakodalmas bemutató

19.00: Kolbásztöltő verseny eredményhirdetése

Vacsora

20.00: Bál –Diamant Kapelle

Belépőjegyek elővételben is megvásárolhatóak a Palotabozsoki Községi Önkormányzatnál vagy a Faluházban!

Egész napos jegy: 1 000 Ft

Esti bálra (20 órától): 1 000 Ft

Vacsora jegyet október 26-ig lehet vásárolni a Faluházban: 1 000 Ft/fő

Halottak napi megemlékezés

lesz október 30-án /vasárnap/, 9.30 órai kezdettel.

Gyülekezés a katolikus templomban, ahonnan a Himnusz és az ünnepi beszédek elhangzása után indulunk az emlékművekhez.

Tisztelegjünk együtt a hősök és áldozatok emléke előtt!

Zenészcsaládok találkozója

A Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat) és a Palotabozsoki Német Önkormányzat szervezésében 2016. november 5-én, délután 17.00 órakor a Faluházban megrendezésre kerül a „Familienmusik” családi zenekarok 8. országos találkozója program. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk.

Búcsúbál

Időpont: november 19.

Zene: Sextett. Jó szórakozást kívánunk!

Karácsonyi hangverseny

Előreláthatólag december 18-án, 15.00 órakor kerül sor az „Adventi fények” program megrendezésére. (pontosabb információk a következő számban lesznek)

Szilveszter

Az elmúlt évekhez hasonlóan az önkormányzat idén is szervez óévbúcsúztató szilveszteri mulatságot. A részletekről a következő számban és plakátokon találnak majd bővebb tájékoztatót.

Szemétszállítás rendje

műanyag(sárga fedelű kuka) papír(kék fedelű kuka)
október 18. október 18.
november 15.  
november 29. november 29.
december 13.  
december 27. december 27.

A szelektív hulladékgyűjtés bevezetése óta a két „színes” kukába gyakran nem a meghatározott anyagú hulladék kerül. Így nem sok értelme van az anyagok szerinti gyűjtésnek. Kérjük, a kék fedelű edénybe a papírt tegyék, a sárga színűbe pedig a műanyag palackok kerüljenek, különben nem is viszik el a tartalmát.

Ingyenes számítástechnikai tanfolyam

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által támogatott képzési program célja az munkaerő-piaci esélyegyenlőség növelése.

Kétszintű képzési program 16-65 év közötti embereknek:

- Első lépések a digitális világba – 35 óra

- Önállóan használom az informatikai eszközömet -35 óra

Képzés díja: ingyenes a szerződésben lévő feltételeknek eleget tevők részére

Csoportlétszám: 15 fő

A képzéshez szükséges eszközöket a képző intézmény biztosítja

Képzések megvalósulása: 2016. szeptember és 2017. október között

Jelentkezés és regisztráció a Faluházban (Palotabozsok, Kossuth u. 71.)

Érdeklődni: 72/225-863, 20/338-4235